Kelgud, saun ja ilus järv

Alūksnest vaid viieminutilise autosõidu kaugusel asub väikese järve – Ķestermuiža – kaldal punastest tellistest hoone. Sissesõidutee ääres kasvab võimas pärnapuiestee, mis on istutatud enam kui sada aastat tagasi. Selgel järvel on ebatavaline nimi – Pullans. Vita Rence ütleb, et nime päritolu on teadmata, kuid tuntav on sarnasus soomekeelse sõnaga „pulla“, mis tähendab „õrn leib“.

Külalistel on võimalik ööbida Ķestermuižas, kus seitsmes magamistoas saab end välja puhata 23 külalist. Vita ütleb, et see hoone on populaarne peredele või väikestele sõpruskondadele, et koos lõõgastuda või tähistada näiteks sünnipäeva või isegi pulmi. „Seal on neli vannituba, ühes neist ka pesumasin koos kuivatiga – kui tulete pikemale puhkusele. Köögis on taldrikud, kööginõud, röster, ühesõnaga kõik vajalik toitude valmistamiseks.“ Sadakond meetrit edasi on kaks väiksemat maja: Līksma ja Laima, mis kumbki mahutab mugavalt neli inimest.

Alūksnet ei kutsuta asjata talvepealinnaks, sest lund saab nautida Alūksne murdmaasuusarajal, kus on võimalik ka suuski laenutada. Neile, kes soovivad liuelda üle Pullansi järve ja mitte kuhugi sõita, on hea uudis – saate lasta nii laste kui ka täiskasvanute murdmaasuusad koju tuua! Lisaks on sissesõidutee juures küngas, mis sobib suurepäraselt kelgutamiseks. Ķestermuižas on saadaval nii plastalused ehk nn õunad kui ka lumemadratsid.

Ööbides Ķestermuiža majas, on saadaval ka saunamaja – sinna tuleb kõndida vaid viisteist sammu. Pärast saunas soojenemist võib minna terrassile ja lõõgastuda mullivannis, kuhu mahub mugavalt istuma kuus inimest. Mullivannist on näha ka kogu Pullansi järv ja seda ümbritsevad puud. Õhtuhämaruses on järvel olev laudtee valgustatud ja see on ideaalne koht tähtede või langevate lumehelveste vaatamiseks.

Nädalavahetuse veetmise plaan

Vita toob välja ka hea nädalavahetuse plaani: „Jõuad reede õhtul kohale, saun on juba valmis. Jääb vaid õhtust süüa ja sauna minna, kus lõhnavad kasevihad. Pealegi, lava peal istudes näed läbi suurte akende jäätunud järve. Muide, kui on plaanis kohta külastada suurema seltskonna või perekonnaga ja ise süüa teha ei taha, saab toitu tellida kohalikest kohvikutest. Kujutage ette – avate maja ukse ja kaetud laud juba ootab!“ ahvatleb Vita.

Järgmiseks hommikuks võiks planeerida jalutuskäigu Alūksnesse. Mööda Pilssala silda kõndides jõuab Marija saarele, kus Liivi ordu lossivaremetes on taastatud üks lõunatornidest ning sellesse on paigaldatud valgus- ja heliinstallatsioon „Marienburgi kaheksas vend“. „Pärast seda tuleb ületada Tempļakalnase tänava jalakäijate sild, kus muusika mängib 15 minutit kord tunnis kella kaheteistkümnest südaööni. Templimägi on ilus koht jalutuskäikudeks, kus suvel pakutakse ka zip-line-laskumist – see on Läti pikim kaabellaskumine üle vee!“ räägib Vita.

Pärast jalutuskäiku tasub peatuda ühes kohvikus, kus saab maitsta Alūksne kuulsaimat toitu – puljongit profitroolidega – ja maitsta Alūksne traditsioonilist kuuma jooki. See on saadaval nii alkoholiga kui ka alkoholivabana. Pärastlõunal soovitab Vita minna murdmaasuusarajale või järsule Ěauķi mäele, kust saab laenutada nii lumelaudu kui ka mäesuuski.

Pärast aktiivset õues veedetud päeva on võimalik nii Ķestermuiža majas kui ka majakestes end soojendada taimeteed juues. Pärnaõisi, piparmünti ja oleandrit koguvad peremehed ise, ülejäänud teed ostetakse kohalikust mahetalust. „Julgustame maitsma kohalikke tooteid,“ sõnab Ķestermuiža juhataja Vita.

Järgmisel hommikul tuleb kallata kohv kaasavõetud termoskruusi ja minna Bānītise jaama kvartalisse jalutama. Vita soovitab külastada näitust „Alūksne Bānītise jaam“ – see muuseum kuulub 2022. aasta Euroopa 60 parima ja huvitavama muuseumi edetabelisse. Kui mujale minna ei taha, võib süüdata kamina, mängida erinevaid lauamänge, kuulata muusikat või vaadata filme ning lapsed saavad mängida mängutoas, kus on isegi Rootsi ronimissein!

Ķestermuiža suurel territooriumil on ka vaikne poolsaar, kus saab üksinduses vitstest kiiktoolis istudes loodust nautida. Ķerstermuiža rõdul pärastlõunakohvi juues on aga kuulda Gulbene–Alūksne kitsarööpmelise raudtee rataste kolinat. „Kui puudelt on lehed langenud, on isegi natuke kõike näha – rööpad on teisel pool järve. Iga päev sõidab diiselvedur, aga perioodil maist novembrini liigub auruvedur Ferdinand kaks korda kuus. Siis saab rõdult vaadata, kuidas puude kohale kerkib tohutu aurupilv!“

Firmad valivad Ķerstermuiža ka erinevateks üritusteks. Ja kuna tänapäeval saab tööd teha kõikjalt maailmas, kus on internetiühendus, siis ka Ķestermuižas saab igapäevase töö ühildada täisväärtusliku puhkusega väljaspool kontori seinu.

Vita paneb südamele, et Alūksnesse minekut ei tasu peljata: „Jah, Tallinnast on 320 kilomeetrit, aga tee on sirge, renoveeritud ja asfalteeritud! Aeg möödub märkamatult!“

Jaga
Kommentaarid