Helsingi lennujaamas ei jätku kogu sreigi ajaks lennujaamal piisavalt kütust, kirjutab Soome rahvusringhääling Yle.

Poliitiline streik mõjutab nimelt naftatoodete turustamist ja tänu sellele ei saa kütusemüüjad katkematuid tarneid Soome lubada.

Soome lendavatele lennufirmadele on antud korraldus täita oma lennukid streigi ajal tagasisõiduks vajaliku kütusega, et säästa kütust lennujaama mahutites. Kõige lihtsam on seda teha, kui lennata lähedalasuvatest lennujaamadest, näiteks Hamburgist, Kopenhaagenist, Oslost või Stockholmist. Tankimine saab olema keerulisem, kui lähtelennujaam on kaugemal.

„Tavaliselt piisab lennujaama mahutitest maksimaalselt viieks päevaks, kuid kuna lennufirmad lähevad tänu streigile üle tankimisele välismaal, peaks kütust piisama nädalaks,“ ütles Shell Aviationi operatiivjuht Jarmo Haro.

„Vahemerelt saabuvate lennukite puhul muutub lennukaugus juba nii pikaks, et nad ei suuda kogu tagasisõiduks vajalikku kütust tankida. Sellisel juhul peavad nad teekonnal tegema tehnilise peatuse, arvutas Haro.

Tehniline vahemaandumine suurendab lennu maksumust ja on võimalik, et mõned lennufirmad tühistavad Soome suunduvaid lende, eriti streigi teisel nädalal. Samuti võib olla keeruline kütust hankida Aasiasse väljuvatel reisidel, mis lendavad otse üle Venemaa õhuruumi.

Streik Soomes

Soomes on alanud kahenädalane poliitiline streik, mis puudutab umbes 7000 kohalikku töötajat.

Täna alanud poliitilised streigid mõjutavad soomlaste igapäevaelu järgmise kahe nädala jooksul. Streikidega astuvad palgatöötajate keskorganisatsioon SAK ja mõned selle liikmesliidud vastu valitsuse kavandatavatele tööturumeetmetele ja sotsiaalkindlustuse nõrgestamisele.

Streigid peatavad Soome ekspordi kaheks nädalaks. Seisab ka sadamate ja raudteede kaubavedu ning mõju on nähtav ka töötlevas tööstuses. Lisaks võivad streigid mõjutada näiteks toiduainete ja kütuste importi.

Poliitilistes streikides osalevad vähemalt Auto- ja Transporditöötajate Ametiühing AKT, Avaliku ja Hoolekandesektori Ametiühing JHL, Elektriühing, Ehitusliit ja Teenindussektori Ametiühing PAM