2022. aastal teatasid linnavõimud, et turismimaksu suurendatakse järgmise kahe aasta jooksul. Linna lisamaks on erinev sõltuvalt külastajate majutuse tüübist ja seda võetakse ainult ametlikelt majutuskohtadelt.

Barcelona külastajad peavad maksma nii piirkondlikku turismimaksu kui ka kogu linna hõlmavat lisamaksu. Piirkondlik maks sõltub, millises majutusasutuses ööbitakse. Neljatärnihotellide puhul on see 1,70 eurot, Airbnb-des 2,25 eurot ning viie tärni- ja luksushotellide puhul 3,50 eurot.

Kruiisireisijad, kes viibivad linnas vähem kui 12 tundi, peavad tasuma 3 eurot. Need, kes viibivad Barcelonas üle 12 tunni, peavad välja käima 2 eurot.

Linnamaks, mida kohaldatakse maksimaalselt seitsme öö jooksul riigis viibimise korral, on pidevalt tõusnud. 2023. aastal tõusis maks 1,75 eurolt 2,75 eurole. Selle aasta 1. aprillist peavad Barcelona külastajad lisaks piirkondlikule turismimaksule maksma linnale 3,25 eurot.

Viie tärni majutusasutuses viibivad külalised maksavad kokku 6,75 eurot öö kohta. Airbnb-des on tasu 5,50 eurot öö kohta, mis lisandub majutuse ööpäevasele maksumusele. Kruiisilaevade päevakülastajad maksavad 6,25 eurot.

Barcelona ametivõimude sõnul on turismimaksu tõstmise eesmärk meelitada „kvaliteetset“ turismi suure külastajate arvu asemel. Barcelonat külastab aastas keskmiselt 32 miljonit külastajat, kellest paljud saabuvad kruiisilaevadega.

Turismimaksu tõstmine toetab ka linna eelarvet. Ametiasutused loodavad, et maks toob 2024. aastaks sisse kuni 100 miljonit eurot. „2019. aasta majandusandmed turismi kohta on juba kasvamas, mitte turistide arvu, vaid Barcelonas turismist saadava tulu osas,“ ütles abilinnapea Jaume Collboni. Tulu kasutatakse linna infrastruktuuri rahastamiseks.

Lisaks Barcelonale on turismimaks kehtestatud ka Baleaari saartel, kus võetakse igalt 16-aastaselt puhkajalt 1-4 euro suurune ööbimismaks. Valencia plaanis eelmise aasta lõpus kehtestada sarnase meetme, kuid pärast 2023. aasta valimisi loobus linn sellest plaanist.